Header image header image 2  

Az Ön igényeira van legalább egy jó megoldásunk.

Számoljon velünk!

  || Vissza a főoldalra ||
   
 

Kell-e rendszám a kerékpárszállítóra?

AZ NKH(Nemzeti Közlekedési Hatóság) állásfoglalása néhány paragrafusban:

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomba tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet 27.§ (1) bekezdése előírja, hogy a járműre ? az e célra kialakított helyre ? a jogszabályban előírt hatósági jelzést feltüntető táblát kell elhelyezni. 
Az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 5.§ a járművek közlekedésben való részvételének feltételeit sorolja. 
?5. § (1) A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, b) amelyre külön jogszabályban meghatározott számú, típusú és elhelyezésű hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] van(nak) felszerelve;? 
Az (5) bekezdés pedig kimondja, hogy 
(5) A hatósági jelzés(eke)t [rendszámtábla(áka)t] a járművön a felszerelésére kijelölt helyen (a fent idézett 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet 27.§-a szerint), jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos.

VAN MEGOLDÁS!

 

Az autó hátuljára felszerelt kerékpártartók esetében a rendszámtábla és a világító és jelző berendezések takarásba kerülhetnek. A kerékpár szállítása során folyamatosan biztosítani szükséges, hogy a jármű valamennyi üzemeltetési műszaki feltételnek megfeleljen (járművön lévő világító és jelző berendezések száma és azok meghatározott szögből történő láthatósága, továbbá a rendszám láthatósága). 

MEGOLDÁS: (KATTINTS IDE)   
A harmadik rendszámot el kell felejteni, olyan Magyarországon nem létezik, ám a rendszámnak - ahogyan azt a jogszabályok elrendelik, látszódnia kell. Ha tehát valaki a hátsó rendszámtáblát eltakaró kerékpártartót szerelne fel, arra a dekorációs matricákat készítő cégekkel kell tábla-másolatot készíttetnie - ilyennel a tapasztalatok szerint itthon és a harmadik rendszámtáblát gyakorlatban is ismerő nyugati országokban is büntetésmentesen lehet autózni.
 

Vigyázz!
Nem érdemes a rendszám elvesztését jelentve harmadik táblát igényelni, utóbbiért ugyanis a tábla takarásáért járónál keményebb szankciót kaphat az autója farán kerékpárt szállító autós!